Skip navigation

Összetett lipidek

Neutrális zsírok

Az ábra segítségével oldd meg az alábbi feladatokat!

A neutrális zsírok felépítésében résztvevő alkohol neve:

Melyik zsírsav telítetlen az ábrán szereplők közül?

Ha egy neutrális zsírban sok telített zsírsav található, akkor az olvadáspontja, mint a többségében telítetlen zsírsavakat tartalmazóé.

Hány darab szénatomból áll a sztearinsav?

Mely kötés alakul ki, ha a zsírsavak vízkilépéssel hozzákapcsolódnak az alkoholhoz?

Hogy nevezik a zsírsavak és az alkohol összekapcsolódásakor lezajló folyamatot?

Nevezd meg a neutrális zsírok biológiai funkcióit a segítségek alapján!

- : lebontásukkal energia nyerhető

- : jegesmedve, császárpingvin esetén különösen fontos

- védelem: mérséklik a külső behatásokat

- oldószer: például vitaminoké

        - Melyik zsíroldékony vitaminra vonatkoznak az állítások?

                - A csontok normális fejlődéséhez szükséges.

                - Hiányában meddőség alakulhat ki.

                - A bőr egészségéért és a látásért is felelős.

                - A véralvadáshoz nélkülözhetetlen.

 

Az állati eredetű zsírokban több a zsírsav, és emészthetők, mint a növényi olajok.

Nézz utána, hogy a zsírok túlzott fogyasztásának mely káros következményei lehetnek! 

Enable JavaScript

Foszfatidok (foszfolipidek)

Felépítésük:
 
  
Poláris (hidrofil) és apoláris (hidrofób) részlettel is rendelkeznek, kettős oldékonyságúak, tehát amfipatikus molekulák.
 
 
Foszfatidok elrendeződése vizes közegben:
 
 
 
 
 
Kettős foszfatidréteg adja a biológiai membránok (pl.: sejthártya) alapját.
 
 
 
A micellás elrendeződésnek köszönhetően remek emulgeálószerek (detergensek), ugyanis képesek egymásban egyébként nem oldódó anyagokat elegyíteni. Vegyük példaként a majonéz készítését, melynek során vizet és olajat összekevernek tojással. A tojássárgájában található foszfatidok apoláris végeikkel körülvesznek kis olajcseppeket, így oszlatják el azokat a vizes közegben, és a két anyag nem válik külön.
  

Számos élelmiszer előállítása során használnak fel különféle emulgeálószereket. Nézz utána otthon, és gyűjts ezekre minél több példát!

 

 

Tudod mi a neve a tojássárgájában található foszfatidnak?