Skip navigation

Kimutatási reakciók

Xantoprotein-reakció

Tölts meg egy kémcsövet harmadáig tejjel. Önts hozzá nagyon óvatosan egy köbcentiméter tömény salétromsavat, majd lassan melegítsd fel!

A kísérlethez védőkesztyű és szemüveg használata kötelező!

Írd le, hogy miként változott meg a fehérje állapota, és miért! Kémiai ismereteid alapján magyarázd meg a színreakció hátterét!

Fehérjék vizsgálata 1. rész

Kérdés

Főzőpohárban egy darab tojásfehérjét 200 ml vízzel jól összekeverünk, majd tölcsérben vattacsomó segítségével átszűrjük. A kapott víztiszta szűrlet fehérjetörzsoldatként funkcionál. Ebből az oldatból három kémcsőbe egyenlő mennyiségű fehérjeoldatot töltünk. Közülük az elsőt fokozatosan felmelegítjük Bunsen-égő segítségével.

 

 

Mit tapasztalunk?

Answers

A kicsapódó fehérje gél állapotú kolloidot alkot.

A fehérje kicsapódott, és láthatóvá vált az oldatában.

Semmiféle változás nem tapasztalható.

A fehérje kolloid állapotba került, és láthatóvá vált oldatában.

A kicsapódó fehérje lehűlés után újra feloldódott.

Visszajelzés

Kérdés

Mivel magyarázható a jelenség?

Answers

A fehérjék hő hatására kolloid méretű részecskékké álltak össze.

A fehérjék hő hatására reverzibilisen koaguláltak.

A fehérjék hő hatására kolloid méretű részecskékre estek szét.

A fehérjemolekulák melegítésre aminosavakra estek szét.

A fehérjék hő hatására irreverzibilisen koaguláltak.

Visszajelzés

Fehérjék vizsgálata 2. rész

A második kémcsőben levő fehérjeoldathoz réz-szulfát oldatot adunk, a harmadikba pedig ammónium-szulfát kerül. Mindkét esetben a fehérje kicsapódik az oldatból. Ezt követően mindkét kémcső tartalmát vízzel többszörösére hígítjuk. A második kémcsőben nem történik változás, de a harmadikban a kicsapott fehérje lassan újra visszaoldódik.

 

 

Relációanalízis:

5 féle eset lehetséges (A, B, C, D, E) ebben a feladatban, minden mondatról el kell dönteni, hogy melyik eset érvényes rá. A két tagmondatot a mert kötőszó választja el egymástól, a mondat első fele az állítás, a második fele az indoklás.

A: A mondat első és második fele is igaz, a mondat második fele pedig helyes indoklása az első mondatrésznek, van összefüggés köztük.

B: A mondat első és második fele is igaz, de a mondat második fele nem indokolja az első mondatrészt, nincs köztük összefüggés.

C: A mondat első fele igaz, az indoklás viszont nem.

D: A mondat első fele nem igaz, de a második fele önmagában helyes.

E: Az állítás és az indoklás is helytelen.

Írja a megfelelő betűt a következő mondatok mellé! 

1. Mindkét só ugyanolyan hatást gyakorol a fehérjékre, mint a hőmérséklet emelkedése, MERT mindkét só irreverzibilisen csapja ki a fehérjéket.

2. A réz-szulfát hatására véglegesen megváltozik a fehérjemolekula lánckonformációja, MERT véglegesen felszakadnak az ezt fenntartó kötéstípusok.

3. Az ammónium-szulfát hatására átalakul a fehérjemolekula lánckonformációja, felszakadnak a peptidkötések, MERT az ammónium-szulfát megbontja a fehérjéket körülvevő hidrátburkot.

4. A réz-szulfát és az ammónium-szulfát hatása a fehérjeoldatra nézve különböző, MERT a réz-szulfát a fehérjeszerkezetet alapvetően és véglegesen megváltoztatja, az ammónium-szulfát viszont csak a fehérjemolekulák hidrátburkát és leggyengébb kötődéseit bontja fel.

Enable JavaScript

Fehérjék vizsgálata 3. rész

Kérdés

Miért kerülnek vissza a fehérjék kolloid állapotba a reverzibilis koaguláció után?

Answers

Mert a hígítás hatására visszaáll az eredeti hidrátburok.

Mert az ionok elvesztik hidrátburkukat.

Mert helyreállnak a fehérje lánckonformációját rögzítő kötések.

Mert helyreállnak a felbomlott peptidkötések.

Visszajelzés

Kérdés

Mi okozhat irreverzibilis koagulációt?

Answers

Szobahőmérséklet.

Magas hőmérséklet.

Ammónium-szulfát

Réz-szulfát

Visszajelzés

Kérdés

A kísérleti tényezőkön kívül mi befolyásolja még a fehérjék kolloid állapotát?

Answers

A fényviszonyok.

A víz mennyiségének növekedése.

A radioaktív sugárzás.

A hidrogénionok koncentrációja.

Visszajelzés

Fehérjék nitrogéntartalmának kimutatása

Dörzsmozsárban zúzz össze egy-két száraz babmagot, a keletkezett port tedd egy kémcsőbe, majd önts hozzá 1-2 cm3 40%-os NaOH oldatot!

Készíts elő egy enyhén megnedvesített univerzális indikátorpapírt!

Bunsen-égő segítségével melegítsd a kémcső tartalmát, az indikátorpapírt pedig tedd közvetlenül a kémcső kivezető nyílásához, hogy a keletkező gáz a felszínéhez érjen!

Milyen színűvé válik az indikátorpapír?

Ez milyen kémhatást jelez?

Mely folyamatnak köszönhetően keletkeznek a babmagban levő fehérjékből aminosavak a lúg hatására?

Mely gáz képződése eredményezi az indikátorpapír elszíneződését?

Enable JavaScript