Skip navigation

eXeLearning

Az eXeLearning program

Az eXeLearning egy olyan tananyagszerkesztő program, amellyel egyszerűen elő lehet állítani különféle digitális tananyagokat, amelyek többek között kiexportálhatók mappába rendezett honlap formájában. Ebben az index.html megnyitásával tárul elénk a teljes dokumentum, egyfajta offline weblaphoz jutunk munkánk végén, melynek használatához internetkapcsolatra nincs szükség. A tanárok az eXe segítségével egy igényes HTML formátumú interaktív tananyagot hozhatnak létre mindenféle bonyolult webszerkesztő alkalmazása nélkül. Az elkészült elektronikus tartalom könnyen közzétehető, így a diákok felhasználhatják az egyéni tanulás, otthoni ismétlés és gyakorlás során, de természetesen a tanórákon is eredményesen alkalmazható megfelelő módszertani háttérrel. A programban számos lehetőség adódik képek, animációk, filmek és hivatkozások beépítésére, ráadásul használata nem komplikált, gyorsan megtanulható, mégis színvonalas weblapok generálhatók vele, melyek a kollégák és a diákok számára motiváló hatással bírnak, élvezetesebbé teszik a tanítást és a tanulást.

A PROGRAM LETÖLTÉSE

Az eXeLearning program használata

Az eXe feltelepítése és megnyitása után megjelenik a szerzői munkaterület, melynek külalakján a menü stílus opciójának átállításával lehet változtatni. A bal oldalon látható oldalléc két részre tagolódik: a felső a Tervező nézet, az alsó pedig az iDevices (Taneszközök) panel. A Tervező nézetben hozhatjuk létre a tananyagunk struktúráját, a tartalom elrendezésének hierarchikus rendjét. Az új lap gomb megnyomásával témákat, szakaszokat és egységeket adhatunk a tananyaghoz.

Miután a Tervező nézetben létrehoztuk a tervezett tananyagunk struktúráját, megkezdhetjük a váz tartalommal való feltöltését. Ennek során az egyes lapok esetében kattintással kell kiválasztanunk a megfelelő iDevice-t (Taneszközt), amelynek eredményeként olyan szerkesztői felületek nyílnak meg, amelyek lehetővé teszik az adott tananyagelem megjelenítését.

Az iDevices (Taneszközök) panel listájából választhatjuk ki, hogy a közvetíteni kívánt tartalomhoz melyik eszköz illik a leginkább, amelynek keretében kerül bemutatásra a tananyag.

Valamely iDevice eszköz hozzáadását követően elénk tárul az arra jellemző szerzői nézet. Ekkor módunkban áll átnevezni, az előzőektől eltérő címet adni az eszköznek, így el is térhetünk az eszköz eredeti funkciójától, és egészen új környezetben alkalmazhatjuk. A szövegszerkesztő eszköztárban változtatható a betűméret, a betűstílus, a szín és az elrendezés, továbbá itt találjuk azokat az ikonokat, amikkel a képletek, az álló- és mozgóképek, animációk, filmrészletek beszúrását valósíthatjuk meg. Ezen anyagok beillesztése során figyeljünk a megfelelő formátum és méretezés kiválasztására! Az adott iDevice eszközön belüli munkát a pipa megnyomásával fejezhetjük be, ezután az elkészült produktum megjelenik úgy, ahogy a kiexportált weblapon lesz látható. Egyes animációk ilyenkor még nem működnek, csak akkor, ha például a tananyagot kiexportáljuk weblapként. Az akciógomboknál található a pedagógiai súgó (kék körben fehér i betű szimbolizálja), amely hasznos tanácsokkal, ötletekkel segíti a taneszköz eredményes használatát.

Az alábbiakban eXeLearning programmal készült interaktív honlapok érhetők el a hozzájuk kapcsolódó szakdolgozatokkal együtt.

INTERAKTÍV HONLAPOK

Környezeti nevelés

FULDOKLIA TANÖSVÉNY

Kuves-Szalóki Ivett (2020) Fundoklia-völgy tanösvényének szakmódszertani feldolgozása. ELTE TTK Biológiai Szakmódszertani Csoport. Szakdolgozat, 69. o. Témavezető: dr. Kriska György

TANÖSVÉNY VONYARCVASHEGYEN

Gombkötő Renáta (2021) Vonyarcvashegyen a Szent Mihály-domb környékére tervezett tanösvény szakmódszertani feldolgozása. ELTE TTK Biológiai Szakmódszertani Csoport. Szakdolgozat, 69. o. Témavezető: dr. Kriska György

ERDŐN-MEZŐN BÓKLÁSZÓ

Az erdőn-mezőn bóklászva gyakran találkozhatunk olyan furcsa képződményekkel és jelenségekkel, amikről fogalmunk sincs micsodák, pedig már sokszor láttuk. A folyamatosan bővülő sorozat ezekről rántja le a leplet. Egy interaktív feladatban fotó jelenik meg a hozzá tartozó tesztkérdéssel, melynek megoldása mindenre fényt derít.

ÉSZAK-PEST ÉS KÖRNYÉKÉNEK TERMÉSZETI ÉRTÉKEI - TUDÁSELLENŐRZŐ

BIOKÉMIA

Juhász Gergely Balázs (2013) Digitális tananyag fejlesztése és alkalmazása a biokémia témakörének tanításához kapcsolódóan. ELTE TTK Biológiai Szakmódszertani Csoport. Szakdolgozat, 82. o. Témavezető: dr. Kriska György