Skip navigation

Bogárnézős vizsgálatok

Hamarosan elérhető

A bennünket körülvevő élővilág kimeríthetetlen tárházát jelenti a látványos természeti csodáknak. Ezek felfedezése és megértése nem csak érdekes kaland, hanem fontos alapját képezheti a helyes természettudományos szemlélet kialakításának, a gyerekek környezettudatos szemléletformálásának is. Ahhoz, hogy a lehetőségből gyakorlat legyen elengedhetetlen, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak azok a módszerek és ismeretek, amelyek egyszerű eszközök, akár egy bogárnéző, alkalmazásával segítik a természetre való rácsodálkozást.

Az óvodások és kisiskolások szinte olthatatlan kíváncsisága az élővilág iránt óriási lehetőséget jelent, de egyben felelősséget is ró a pedagógusokra. A gyerekek kezdeti lelkesedése később elhalványul és sajnos csak keveseket fog mélyebben megérinteni a felsőbb osztályok természettudományos oktatása.

Ezért is különösen fájó, hogy hazánkban csak elvétve jelennek meg olyan korszerű szakmai alapokon álló, gyakorlatközpontú oktatóanyagok, amelyek az óvodai és általános iskolai korosztály természetismeretének fejlesztését támogatnák.

Munkánkkal elsősorban ezt a hiányt szeretnénk pótolni oly módon, hogy az élő természet megismeréséhez nyújtunk át képekkel gazdagon illusztrált gyakorlatgyűjteményeket. Ezek összeállításakor a legfontosabb szempontok az egyszerűség, a látványos megjelenés és a későbbi biológiai ismeretek megalapozása voltak. Az oldalon szereplő képek többsége részletesen feliratozott, ami irányítja a figyelmet és segíti a megértést.

A tananyag pedagógia kipróbálásának helyszínei újpesti intézmények voltak, ahol lehetőséget kaptunk óvodai csoportokban és általános iskolai osztályoknál is a tantermi és terepi alkalmazásra. A bogárnézős gyakorlatok az elmúlt években rendszeresen szerepeltek az óvodapedagógusoknak, tanítóknak és biológia szaktanároknak szervezett továbbképzéseinken valamint az ELTE biológia tanárszakos hallgatóinak tartott kurzusokon. Ezek sikere is bizonyságul szolgált arra, hogy a háromnézetű bogárnézővel és a hozzá kapcsolódó gyakorlatgyűjteménnyel egy olyan oktatási anyagot sikerült összeállítanunk, amely képes a közoktatás különböző szintjein eredményesen támogatni a gyakorlatközpontú természettudományos szemléletformálást.

A BOGÁRNÉZŐ HASZNÁLATA

A háromnézetű bogárnéző egészen különböző megfigyelési módokat tesz lehetővé. Semmiképpen se gondold azt, hogy ez az eszköz csak egy felcicomázott nagyítólencse. Valójában sokkal többről van szó. Ha figyelmesen elolvasod az alábbi használati utasítást, akkor egy páratlan kutatóeszköz birtokába jutsz, és segítségével fantasztikus felfedezéseket tehetsz az élők birodalmában.

A tárgy felülről történő megfigyelése

A bogárnéző felső része egy fedővel lezárható, átlátszó, vízálló pohár, amely az alsó zárt hengeres részre illeszthető. A műanyag pohár eltávolítható fedele két nagyítólencsét tartalmaz. Az egyik bele van építve a fedő közepébe, míg a másik egy erre ráhajtható újabb nagyító. A bogárnéző kipróbálásához húzd le a műanyag pohár nagyítós fedelét és helyezz egy fél centiméter vastag citromkarikát, vagy paradicsom szeletet a pohár aljára! A fedél visszahelyezése után kezd meg a vizsgálatot! Elsőként hajtsd fel a fedő nagyítólencséjét, és csak a beépített lencsén keresztül vizsgáld meg a tárgyat. Ahhoz, hogy éles képet láss, ekkor távolabbról kell a bogárnézőbe tekintened (bal oldali kép), ami azt eredményezi, hogy a tárgyat két szemmel tudod nézni. Ez azért nagyon fontos, mert így térhatású képet látsz. A nem túl erős nagyítás miatt a kép mélységélessége kiváló, ami azt jelenti, hogy a tárgy minden részletét élesnek látod. Az éles és egyben térhatású kép igazi esztétikai élményt nyújt a vizsgálat során. Ezután hajtsd rá a másik nagyítólencsét a fedőre és vizsgáld meg így is a tárgyat! Az újabb lencsével erősebb nagyítást tudsz elérni, de ekkor már közelről kell a bogárnézőbe nézned, hogy éles képet láss. Az egyszemes vizsgálat már nem teszi lehetővé a térhatású kép megjelenését, amiért cserébe az erősebb nagyítás kárpótolhat. A bogárnéző alsó tükrös és nagyítós része lehetőséget ad a tárgy alulról történő megfigyelésére ennek megfordítása nélkül.

A pohár eltávolításával láthatóvá válik az alsó részben elhelyezett tükör

A tárgy alulról történő megfigyelése, térhatású és kisnagyítású kép

Ez különösen egy bogár vizsgálata során lehet előnyös, mert az állat fordítgatása nélkül tudjuk alulról és felülről tanulmányozni a testfelépítését. A bogárnéző pohárrésze teljesen átlátszó, ami nem csak az alulról és felülről történő, hanem az oldalirányú vizsgálódást is lehetővé teszi. A tanulmányozott tárgy megvilágítása nem igényel külön fényforrást, ezért az eszköz egyaránt használható mesterséges tantermi/szobai és természetes megvilágítás mellett. Az alulról történő megfigyelést lehetővé tevő nagyítószerkezet a pohárfedőn találhatóhoz hasonlóan két részből áll. Ez a már ismertetett módon lehetővé teszi a tárgy kis nagyítású térhatású és erős nagyítású kétdimenziós (egyszemes) vizsgálatát.

Áteső fényű megvilágítás alkalmazása zseblámpával

A bogárnéző alsó része lehetőséget ad a tárgyak áteső fénynél való vizsgálatára is. Ehhez elegendő egy zseblámpával bevilágítanod az alsó kémlelőnyílásba, miközben felülről, a pohárfedő nagyítólencséin keresztül tanulmányozod a tárgyat. Ezzel a módszerrel, a fentiekben márt leírtak szerint, kisnagyítású, térhatású és erősebb nagyítású kétdimenziós képet láthatsz a tárgyról. Ma már nagyon olcsón, egy-kétszáz forintért be lehet szerezni olyan erősfényű (power led-es, vagy halogén izzós) zseblámpákat, amelyek jól használhatók fényforrásként. Az áteső fényű megvilágítás alkalmazása leginkább az áttetsző tárgyak, például húsos termések vizsgálatánál lehet hasznos. A termésből nem szükséges túl vékony metszetet készítened, mert az erős lámpafény az 1-2 cm-es szeleteket is képes átvilágítani. Az ilyen típusú vizsgálatoknál különösen a kétszemes vizsgálat ad fantasztikus látványt, mert ekkor nagy mélységélességű és háromdimenziós képet láthatsz, ami lehetőséget ad a metszet térbeli felépítésének megismerésére. A bogárnéző fedelében elhelyezett és a kihajtható nagyítólencsék önmagukban is használhatók, ami lehetővé teszi a nagyméretű tárgyak vizsgálatát is.

Az oldalsó, kihajtható nagyítólencse használata

A bogárnéző fedele, mint nagyítóeszköz